H?stferien i gang: Se opp for glatte veier ? ogs? ved plussgrader

Lave nattetemperaturer gj?r at h?sten kan by p? overraskende glatte veier. Dekkeksperter ber bilister la gradestokken avgj?re om det er p? tide ? skifte til vinterdekk. ? vente til f?rste sn?fall kan v?re livsfarlig.
Er du blant dem som skal p? fjellet de kommende ukene b?r du finne fram vinterdekkene ? om det er meldt temperaturer ned mot et par plussgrader dit du skal.
? Selv om temperaturen fortsatt er p? plussiden kan det om h?sten legge seg et tynt islag p? veiene, spesielt ved broer og elveleier. Kj?rer du da p? sommerdekk er du ille ute, sier Fredrik Hauge, produktsjef ved Nokian Dekk Norge.
Skift dekk f?r fjellturen
I f?lge tall fra Virke tar en av fem nordmenn h?stferie de kommende ukene. Er du blant de mange som planlegger ? ta turen p? fjellet med familien denne perioden, b?r du vurdere ? legge om til vinterdekk f?r du drar. Meteorologisk institutt melder om sn? flere steder i h?yden og over hundre m?lestasjoner registrerte minusgrader forrige uke.
? Den norske fjellheimen er lunefull v?rmessig. Selv om det er meldt sol og plussgrader, kan dette skifte raskt og veldig lokalt. Blir du st?ende med sommerdekk p? sn?kledde og isete veier kommer du nok ikke tilbake med det f?rste, sier Hauge.
Ikke vent p? sn?en
Mange bilister venter p? at v?rmeldingen skal varsle om det f?rste sn?fallet, f?r de skifter til vinterdekk. Det i seg selv skaper kaotiske tilstander p? veiene, men farene lurer lenge f?r den f?rste sn?en.
? Fra et sikkerhetsperspektiv har du ventet for lenge med ? skifte dekk, dersom du venter til f?rste sn?fall, sier Hauge.
Du er pliktig til ? bruke vinterdekk
I S?r? og Midt-Norge kan man bruke piggdekk eller kjetting fra 1. november til f?rste mandag etter 2. p?skedag. I Nordland, Troms og Finnmark er samme periode 15. oktober til 1. mai. Men du som bilist har ansvar for din egen, og passasjerenes, sikkerhet.
? Det er viktig ? v?re klar over at du som sj?f?r er pliktig ? ha dekk som er tilpasset det f?ret du kj?rer p?. Hvis du er utenfor vinterdekkperioden og f?ret krever vinterdekk med eller uten pigger, b?de kan og skal du bruke det, sier Hauge.
Det er ingen begrensninger for n?r p? ?ret en kan bruke piggfrie vinterdekk, men de b?r kun brukes om vinteren og ikke om sommeren, da piggfrie vinterdekk har d?rligere bremse og vannplaningsegenskaper enn sommerdekk.
Har du trygge dekk?
Nye vinterdekk har en m?nsterdybde p? ?tte millimeter. Norsk lov krever at vinterdekk skal ha minst 3 millimeter m?nsterdybde, men anbefalt sikkerhetsgrense er fire millimeter.
? Siden vinterdekk vanligvis skiftes i oktober slites et normalt dekk med ca. én millimeter f?r vinteren har satt seg skikkelig i Norge. Med tanke p? sikkerhet anbefaler vi derfor ? g? inn i vintersesongen med minst 5 millimeter m?nsterdybde, sier Hauge.
N?r du kj?per nye dekk, sendes de gamle til resirkulering av dekkforhandleren din.

Slik f?r du dekkene dine til ? holde lenger:

1. Oppbevaring
Dekk b?r lagres p? et kj?lig sted, skjermet for sollys. De b?r stables opp? eller ved siden av hverandre.
2. Roter dekkplasseringen
P? en forhjulsdrevet bil ?jobber? trekkhjulene mye hardere en bakdekkene som bare ruller. Derfor slites de ogs? ut raskere. Det anbefales ? bytte plasseringen p? for- og bakdekkene hver 8.000 ? 10.000 kilometer slik at dekkende for mest mulig lik slitasje, blir sikrere og mer komfortable og kj?re p?.
3. Sjekk lufttrykket
En bil med lavt lufttrykk bruker mer drivstoff, dekkene slites ut raskere og slitebanen blir ujevn. Det p?virker ogs? bilens styreegenskaper. Fyll luft etter ?rstid og kj?reforhold.
4. Sjekk dekkene ofte
Bruk fem minutter p? ? g? over dekkene en gang i m?neden og spesielt n?r du skifter mellom sesongene. Dersom du lurer p? om dekket er skadet/eller slitt kan du f? gratis vurdering hos de fleste dekkforhandlere.
5. Kj?r forsiktig
En rolig og behersket kj?restil sliter mindre p? dekkene. Rask akselerasjon eller br? bremsing sliter ekstra p? vinterdekk. Dette gjelder spesielt nye vinterdekk med pigger som m? kj?res inn over 500 kilometer for ikke ? ?delegge piggene.
6. Hold dekkene rene
Du burde alltid fjerne grus og sten som setter seg i dekket og kan ?delegge slitebanen. V?r forsiktig med ? bruke h?ytrykkspyler veldig tett p? dekket. Det kan skade gummien.

Tips for vedlikehold:
http://www.nokiantyres.no/innovativt-arbeide/dekkfakta/tips-for-dekkvedlikehold/
Hvordan ble verdens f?rste vinterdekk oppfunnet?
http://www.nokiantyres.no/bedriften/fakta-om-bedriften/historikk/forste-vinterdekk/
Sammenlign verdens f?rste vinterdekk med et moderne piggfritt vinterdekk
http://www.nokiantyres.no/bedriften/fakta-om-bedriften/historikk/slik-har-vinterdekket-utviklet-seg/
Mer informasjon:
http://www.nokiantyres.no/

Nokian Tyres er eneste dekkprodusent i verden som konsentrerer seg om produkter og tjenester for sikker bilkj?ring under nordiske forhold. Innovative dekk for person- og lastebiler, samt traktorer og tunge arbeidsmaskiner markedsf?res hovedsakelig i omr?der med sn? og skoger, og med krevende kj?reforhold p? grunn av ulike ?rstider. Nokian Tyres utvikler produkter der m?let er holdbar sikkerhet gjennom hele dekkets levetid. Nokian Tyres eier dekkjeden Vianor, som omfatter over 1.050 avdelinger i 26 land. Nokian Tyres omsetning i 2013 ble 1.521 millioner euro, hvorav 11% i Norge. Antall ansatte er ca. 4.000. I Norge har Nokian Tyres 395 ansatte ved hovedkontoret i Lillestr?m, lagre i Lillestr?m, p? Heimdal og i Troms?, og ved i alt 79 Vianor-avdelinger. Nokian Dekk AS er Norges st?rste dekkimport?r.

Authors

Related posts

Top