Biler

Sett ned farten i Tyskland

For h?y fart p? tyske motorveier kan gj?re deg ansvarlig for en ulykke, selv om det egentlig var andre som for?rsaket den. Det har tysk h?yesterett nylig sl?tt fast. H?y fart skaper tr?bbel for norske feriebilister hver sommer.
Blant annet derfor oppfordrer If Skadeforsikring alle som skal p? bilferie i Europa i sommer, til ? ta det ekstra med ro og ikke bli for fristet av den frie farten p? tyske motorveier. Hvert ?r m? rundt 1000 If-forsikrede biler ha bistand av et eller annet slag p? vei gjennom Tyskland.
Overraskende dom
En nylig avsagt dom i tysk h?yesterett bekrefter det som har v?rt praksis en stund, nemlig at hastigheter over 130 km/t , selv der det er fri fart, kan gj?re deg medansvarlig i en ulykke. Selv om bilisten det her var snakk om ikke egentlig hadde skyld i ulykken, sl?r dommen fast at det var uaktsomt ? kj?re s? fort (farten var oppe i 180 km/t), og d?mte han til ? ha 30 prosent av skylden.
– Med andre ord kan det v?re greit med fri fart s? lenge det g?r bra. Men med en gang noe skulle inntreffe kan du likevel bli holdt ansvarlig. Derfor r?der vi alle til ? holde seg innenfor 130 km/t p? tyske motorveier, sier Jens Gravdal, utenlandssjef for bil hos If Skadeforsikring.
Gr?nt kort
Gravdal har ogs? mange andre gode r?d til deg som skal p? bilferie i utlandet, r?d som er basert p? mange somre med mottatte skadesaker fra fortvilte nordmenn p? tur.
– Ta med deg et trafikkforsikringsbevis eller Gr?nt kort, det er noe av det viktigste. Erfaringsmessig viser det seg at de fleste trafikkskadesituasjoner lettere l?ser seg n?r du kan framvise Gr?nt kort, sier han.
Utenlandssjefen ber ogs? bilistene om ? sjekke at alle viktige deler og v?sker er i orden.
– Dersom det er en stund siden sist service, m? olje og bremsev?ske kontrolleres og helst skiftes, sier han.
Andre gode r?d
Her er ogs? noen andre gode r?d If gir til kundene sine. Flere r?d, land for land, finner du p? http://www.if.no/web/no/om/Sistenytt/Pages/Tipsforsommerensbilferie.aspx.
FRANKRIKE: Velg riktig vei. Motorveiene er avgiftsbelagte, og skal du til Spania blir summen over 1600 kroner tur/retur. Du sparer likevel mange timer bak rattet p? ? velge motorveiene.
V?r oppmerksom p? at biler med utenlandske skilter er mer utsatt for tyveri. Tyveri kan ogs? forekomme under kj?ring ved at det signaliseres at du for eksempel har flatt dekk, slik at du m? stoppe til siden. Spesielt utsatt er Calais-omr?det. V?r ogs? oppmerksom p? rasteplasser uten bensinstasjon/kafé, spesielt mellom Paris og Bordeaux.
SPANIA: A-motorveier er gratis. AP-motorveier er avgiftsbelagt. V?r oppmerksom p? at turister m? betale b?ter p? stedet. Hvis ikke kan politiet konfiskere bilen til boten er betalt.
ITALIA: Mobilbruk i bil er forbudt, selv med h?ndfri montert. Dette gjelder ogs? i flere andre europeiske land.
SVEITS OG ?STERRIKE: Husk ? betale motorveiavgift f?r du passerer grensen. Boten for manglende oblat varierer mellom 500 og 1200 kroner.
Kontakt: Informasjonsr?dgiver Jon Berge, tlf. 905 98 680, e-post: [email protected]

Similar Posts