Biler

Nordiske sommerdekk for nordiske forhold: Kj?r sikkert og milj?vennlig

Ved kj?p av nye sommerdekk er det viktig ? velge dekk som er spesielt utviklet for nordiske forhold. I dag finnes det alternativer som er mer milj?vennlige enn noen sinne, og som gir gode sikkerhetsmarginer gjennom hele dekkets levetid. Ved ? velge dekk med s?rlig lav rullemotstand, reduseres dessuten b?de drivstofforbruk og CO2-utslipp.
– Det er stor forskjell p? kj?reforholdene p? kontinentet og krevende og raskt skiftende temperatur- og kj?reforhold her i Norge, fastsl?r produktsjef Jan-Erik Sofiedal i Nokian Dekk.
– De grove nordiske asfalttypene byr p? spesielle utfordringer b?de for dekkslitasje, st?y og fj?ringsegenskaper. I overgangsperiodene v?r og h?st er det til dels lave temperaturer. Dette stiller helt spesielle krav til dekkene for ? f? godt v?tgrep over et bredt temperaturspenn ? fra ned mot null til over 25 grader, sier Sofiedal.
Gode v?tegenskaper
Til dels d?rlig veistandard er ogs? en utfordring. I perioder med mye regnv?r, slik det ofte er tidlig om v?ren og sent p? h?sten, gir dette ekstra h?y risiko for vannplaning, som er enhver bilf?rers store mareritt. Dersom dette skjer, vil bilen seile ukontrollerbart p? en film av vann uten ? kunne verken bremse eller styre f?r hjulene igjen f?r grep.
– Tester Nokian Tyres har gjort, viser at Nokian Hakka sommerdekk bevarer sine gode v?tegenskaper uendret til m?nsterdybden er nede p? 4 millimeter. Deretter vil disse egenskapene gradvis svekkes, og vannplaningsterskelen blir ogs? lavere.
Dette er grunnen til at vi s? sterkt anbefaler bileiere ? skifte ut sommerdekkene ved rundt 4 millimeter gjenst?ende m?nsterdybde. Det kan v?re livsfarlig ? kj?re dem helt ned til lovens minstekrav p? 1,6 millimeter, sier Jan-Erik Sofiedal.
?konomisk kj?restil
Han legger til at det ogs? er flere andre faktorer som er sv?rt viktige for trygg kj?ring:
– ? velge et godt nordisk sommerdekk er f?rste skritt. Skal man f? fullt utbytte av de gode egenskapene i et slikt dekk, stiller det ogs? krav til egen kj?restil. Man b?r kj?re jevnt med god avstand til forankj?rende, pr?ve ? unng? hard nedbremsing og kraftig akselerasjon, og man b?r til enhver tid ha h?yest mulig gir i bruk.
Tester viser at man kan redusere forbruket med opptil 6 prosent med det nye Nokian Hakka Green, sammenlignet med konkurrerende produkter. Alle dekk fra Nokian Tyres er produsert helt uten bruk av helseskadelige h?yaromatiske oljer.
Det er ogs? sv?rt viktig ? sjekke lufttrykket i dekkene med jevne mellomrom. Feil lufttrykk er en sikkerhetsrisiko, og det kan forkorte dekkenes levetid betydelig.
Enkel slitasjesjekk
Man b?r sjekke dekkslitasjen regelmessig. Alle Nokian Hakka sommerdekk ? og Nokian Hakkapeliitta vinterdekk ? har patentert DSI (Driving Safety Indicator) slitasjevarsler. Tydelige siffer p? slitebanen viser hvor mange millimeter m?nsterdybde som gjenst?r.
Nokian Hakka sommerdekk har ogs? en vannplaningsvarsler i form av et vanndr?pesymbol i dekkm?nsteret. Dette symbolet blir borte n?r gjenv?rende m?nsterdybde er 4 millimeter, som en ekstra p?minnelse om ?kt risiko for vannplaning.
I tillegg b?r man jevnlig sjekke dekkene visuelt for skader og ujevn slitasje. Det siste vil ofte v?re et resultat av kj?ring med feil lufttrykk.
Trygt dekkj?p
Nokian Tyres gir alle Nokian Hakka sommerdekk en utvidet Hakka-garanti. Dersom et dekk som er korrekt montert og brukt til normal kj?ring ved et uhell blir ?delagt, f?r kunden et nytt tilsvarende dekk uten kostnad. Hakka-garantien gjelder til m?nsterdybden er 4 millimeter eller til dekket er ett ?r gammelt. Dekket har dessuten et Hakka tilfredshetsl?fte. Dette inneb?rer at kunden kan returnere eller skifte ut dekkene mot nye dersom han eller hun ikke er forn?yd med sine nye Nokian Hakka dekk, innen 14 dager etter kj?p av dekkene.
For ? ?ke tryggheten enda mer, lanserer Nokian Tyres i ?r Hakka veihjelp som sikrer at kunden f?r hjelp langs veien dersom dekk g?r i stykker. Telefon til et servicenummer er alt som trengs for ? f? en servicebil til ? rykke ut med hjelp. Derom skaden ikke kan utbedres p? stedet, taues bilen til n?rmeste dekkverksted som selger Nokian Tyres produkter. Hakka veihjelp er tilgjengelig d?gnet rundt i Norge, Sverige og Finland.
www.hakkagaranti.no
?kt veisikkerhet
Nokian Tyres har n? ogs? lansert gratisprogrammet Hakkapedia, som kan lastes ned gratis p? mobiltelefoner, og som vil gi brukere verdifull informasjon om alt som skjer p? veien. Informasjonen er basert p? data fra Mediamobile Nordic og Google maps, og omfatter alt fra store bilk?er og ulykker til varsel om ustabile v?rforhold.
Gjennom tjenestens interaktive funksjoner f?r brukerne mulighet til ? dele tips og observasjoner med andre. Mobilapplikasjonen er en del av markeringen av 75-?rs jubileet til vinterdekket Nokian Hakkapeliitta, og understreker Nokian Tyres sterke fokus p? trafikksikkerhet gjennom hele selskapets levetid.
Med Hakkapedia kan man ellers laste opp informasjon om trafikkrisikoer som farlige kryss, fysiske hindringer eller andre faktorer som kan true sikkerheten p? veiene. Det er ogs? mulig ? foresl? aktiviteter til forbedring av veisikkerheten for Team Hakkapedia.
Hakkapedia fungerer ogs? som ruteplanlegger, varsling av kamerabokser med mer.
www.hakkapedia.no

Bilder: www.nokiantyres.com/HakkaGreen

Mer informasjon:
Jan-Erik Sofiedal, produktsjef, tlf: 64 84 77 00 ? jan-erik.sofiedal(at)nokiantyres.com

Kjetil R?ssel, kundeservice, tlf: 64 84 77 26 – kjetil.rossel(at)nokiantyres.com

www.nokiantyres.no

http://www.nokiantyres.no/pressemeddelelse?id=21090656

Mer informasjon om sommerdekk:

http://www.nokiantyres.no/sikre-og-konomiske-sommerdekk-av-hy-kval
Nokian Tyres er eneste dekkprodusent i verden som konsentrerer seg om produkter og tjenester for sikker bilkj?ring under nordiske forhold. Innovative dekk for person- og lastebiler, samt traktorer og tunge arbeidsmaskiner markedsf?res hovedsakelig i omr?der med sn? og skoger, og med krevende kj?reforhold p? grunn av ulike ?rstider. Nokian Tyres utvikler produkter der m?let er holdbar sikkerhet gjennom hele dekkets levetid. Nokian Tyres eier dekkjeden Vianor, som omfatter over 770 avdelinger i 20 land. Nokian Tyres omsetning i 2010 ble 1.058 millioner euro, og antall ansatte er ca. 3.500.
www.nokiantyres.com

Similar Posts