Biler

Landets f?rste intelligente gangfelt er ?pnet i Trondheim

Intelligente, interaktive fotgjengeroverganger er utviklet i Trondheim. Overgangen er den f?rste av 15 som skal sikre skoleveger i byen med en helt ny form for lyssignal. Den tr?nderske oppfinnelsen Safewalk reagerer p? fotgjengere som n?rmer seg gangfeltet og varsler billistene med kraftig lysblink og lysende varselsskilt.

Ordf?reren i byen som gjerne kaller seg teknologihovedstaden, Rita Ottervik, var den f?rste som tok oppfinnelsen i bruk. Safewalk er utviklet av partnerne i Trondhjemsbedriften Safezone i samarbeid med bl.a. SINTEF og NTNU- milj?et. Skiltene fra Safewalk bruker sensorer og radiosendere som teknologi til ? registrere fotgjengernes bevegelser. P? youtube kan du se en demonstrasjon av Safewalk.

L?ser flere problemer
Den nye oppfinnelsen l?ser flere problemer knyttet til fotgjengeroverganger.
Skiltet varsler billistene i god tid og gj?r fotgjengerne synlige i m?rket. Det vil virke d?gnet rundt og g?r ikke til kontinuerlig ?blinkende gult? om natten.
Skiltet reagerer riktig selv om fotgjengeren oppf?rer seg uv?rent, noe som kan v?re avgj?rende der det ferdes mange sm? barn. Safewalk kan ogs? utstyres for ? lyse opp selve fotgjengerfeltet i m?rketiden. Fordi systemet reagerer p? det som faktisk skjer,
gir det ogs? f?rre misforst?elser og bedre flyt i trafikken.

Sikrere, smartere og rimeligere
Sammenliknet med tradisjonelle lysregulerte overganger, er det nye systemet betydelig rimeligere. Det kan ogs? monteres p? eksisterende stolper i stedet for vanlige varselsskilt, som ofte viser seg ? gi falsk trygghet. De kraftige LED-lysene drives av batteri og solceller, og kan kobles til str?m.

Trondheim Kommune investerer n? over 200 millioner i ?kt sikkerhet langs skolevegene. Det er s?rlig gangfelt n?r barneskoler som n? utstyres med den nye teknologien. Totalt skal kommunen bruke 7 milliarder kroner over 15 ?r p? den s?kalte Milj?pakken for transport.

Ogs? for lekeomr?der og planoverganger
Safezone har utviklet flere l?sninger for ? intelligent og interaktiv varsling i trafikken.
Safeplay markerer leke- og boligomr?der med sm? barn og lyser opp n?r biler n?rmer seg. Skiltet kan ogs? varsle f?reren og omgivelsene om farten er for h?y. Firmaet har ogs? skilt som lyser opp n?r det foreg?r arbeid i vegbanen, og for planoverganger er det utviklet skilt som varsler kj?rende om kommende tog, ved at lys p? planovergang skifter fra blinkende hvitt til blinkende r?dt n?r tog n?rmer seg.
Trondheimsbedriften tar sikte p? ? selge sine l?sninger over hele verden.

Kontakt:
Daglig leder: Oddbj?rn Tro?yen, tel 932 24 245 mail: [email protected]
Utvikler: Lars Erik Hestnes-Lande, tel 483 01 501 mail: [email protected]

Safezone arbeider med intelligente, interaktive l?sninger for ? ?ke sikkerheten ved forgjengeroverganger, bolig- og lekeomr?der, planoverganger og steder med vegarbeid.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy


Tagi: #Telinet Energi Salget