Biler

400-500 mill kroner i skader: T?ff vinter skremmer ikke sommerdekkbilister

T?ff vinter er ikke nok til ? skremme mange norske bilister bort fra ? bruke sommerdekk gjennom vinterhalv?ret. Til tross for de t?ffe vinterforholdene 2009/2010 var mer enn hver 7. skadde bil utstyrt med sommerdekk. Det viser fersk statistikk fra If Skadeforsikring.
Ut fra Ifs skadetall kan det ansl?s at det totalt for hele forsikringsn?ringen sist vinter var mer enn 15.000 skadde biler som kj?rte p? sommerdekk. Det totale skadeomfanget for sommerdekkbilene kom sist vinter opp i mellom 400 og 500 millioner kroner.
Tallene fra If Skadeforsikring viser at 13,4% av alle biler med skader sist vinter hadde sommerdekk. Dette er nesten samme sommerdekkandel som ?ret f?r da 13,9% av de skadde bilene hadde sommerdekk.
– Ut fra statistikken kan vi ikke si sikkert hvor stor del av skadene p? sommerdekkbilene som har direkte sammenheng med for d?rlig dekkutrustning, men ?rsaksammenhengen er utvilsomt fremtredende i en stor del av skadene. Vi er overrasket over at s? mange av v?re kunder kj?rte p? sommerdekk under de t?ffe vinterforholdene vi hadde over det meste av landet sist vinter, sier bilteknisk fagsjef Vidar Brustad i If Skadeforsikring.
– Vi hadde ventet at den t?ffe vinteren ville f?tt flere til ? skifte til vinterdekk slik at vi ville f?tt langt f?rre meldte skader p? biler med sommerdekk. Dette bare bekrefter inntrykket vi har hatt de siste ?rene. Det skal sv?rt mye til f?r vinterens sommerdekkbilister endrer holdninger.
Det ser ut til at vi alltid vil ha en gruppe bilister som ?nsker ? gamble p? sommerdekk gjennom vinterhalv?ret. I alle fall s? lenge det ikke er p?bud her i landet om ? ha vinterdekk p? bilene i vinterhalv?ret, sier Brustad i If.
13,4% av personbilene med skader sist vinter var utstyrt med sommerdekk. Det er samme niv? som forrige vinter. Blant varebilene merket If en viss bedring i sommerdekkbruken sist vinter. 12,3% av de skadde varebilene hadde sommerdekk mot 13,9% ?ret f?r.
St?rst bedring i sommerdekkbruken registreres imidlertid blant lastebilene. 17% av skadde lastebiler hadde sommerdekk eller hel?rsdekk sist vinter mot 25,4% forrige vinter. Det er ogs? bedring p? busser. 16,5% av skadde busser sist vinter hadde sommerdekk mot 18,2% ?ret f?r.
Fortsatt er bilister i Midt- og Nord-Norge flinkest til ? sko bilene sine for vinteren. I fjor hadde 8,1% av de skadde bilene i denne delen av landet sommerdekkutrustning i vinterhalv?ret, mot 11.6% vinteren f?r.
D?rligst til ? skifte til vinterdekk er bilister p? S?r- og Vestlandet. Sist vinter hadde en av fem (20,9%) av de skadde bilene her sommerdekkutrustning ? en forverring fra 19,4% ?ret f?r.
I de ?vrige landsdeler var sommerdekkandelen slik sist vinter (tallene for vinteren 2008/2009 i parentes):
Oslo/Akershus 11,1% (10,8%)
Buskerud, Hedmark, Oppland, Telemark og Vestfold 11,7% (12,3%)
Kontaktpersoner:
Bilteknisk fagsjef Vidar Brustad, tlf 913 66 072.
Informasjonssjef Jon Berge, tlf. 905 98 680.
Informasjonsdirekt?r Jack Frostad, tlf. 92826255.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy