Transport

Pass p? sikkerheten! Slitte st?tdempere kan ?delegge ferieturen

Slitte og d?rlige st?tdempere kan i en kritisk situasjon bli den avgj?rende ?rsaken til at en ulykke skjer. Mange bileiere er ikke klar over hvor avgj?rende viktig st?tdemperne er for bilens veigrep ? og dermed man?vreringsevnen.

– Spesielt n?, foran lange ferieturer, er det sv?rt viktig ? passe p? at bilen teknisk er i god stand. Noe vi vet at mange dessverre slurver med, er kontroll av st?tdemperne.
Det hjelper ikke hvor gode dekkene er, og hvor riktig lufttrykk de har, dersom st?tdemperne er s? mye slitt at enkelthjul befinner seg mer i luften enn mot veien, sier Terje St?a Edvardsen i Tenneco i Norge.
Gjennom flere ti?rs arbeide med st?tdempere ? blant annet med gratis st?tdempertesting p? sentrale steder ? har han samlet erfaring som viser at trolig hver fjerde personbil i Norge kj?rer med st?tdempere som absolutt burde v?rt skiftet ut.
St?tdemperens viktigste oppgave er ? s?rge for at hjulet beholder sikker kontakt med underlaget til enhver tid. Dette er en forutsetning for trygg kj?ring ? og for at bilen skal ha optimal man?vreringsevne i enhver situasjon.
– Feriebilen er ofte mye tyngre lastet enn til vanlig. Er st?tdemperne da mer enn 50 prosent slitt, eller har skader, ?ker risikoen dramatisk for at ulykker kan skje. Ikke s? rent f? setter kursen ut i Europa, i h?y fart p? tyske motorveier. Er st?tdemperne da d?rlige, kan den f?rste unnaman?veren man m? ty til ogs? bli den siste, sier St?a Edvardsen.
Gode r?d
Han har noen gode r?d med p? veien til feriebilistene:
– Mange bilister vet lite om hvordan bilens opphengsystemer er oppbygd og fungerer. Siden dette er komponenter man vanligvis ikke ser, har mange lett for ? tro at dette er deler som aldri blir utslitt, sier han.
– Men ogs? disse delene slites ut, noe som i en kritisk situasjon kan v?re det som utl?ser en ulykke. St?tdempere og andre opphengskomponenter spiller en avgj?rende rolle for at bilen har sikker styring, effektive bremser og god stabilitet. N?r disse komponentene ? som st?tdemperne ? blir slitt, kan de p?virke kj?resikkerheten p? en rekke m?ter, inkludert ?kt bremselengde i en kritisk situasjon der hver eneste meter teller for ? unng? en ulykke.
– Vi anbefaler derfor at st?tdemperne sjekkes grundig og testes for slitasje minst en gang i ?ret, og at slitte dempere skiftes senest etter 80.000 kilometer. Det er veldig viktig ? f?lge denne anbefalingen, fordi st?tdemperslitasje kjennetegnes ved at den kommer snikende gradvis p? en slik m?te at f?reren vanligvis ikke merker dette p? bilens oppf?rsel fra dag til dag.
Gradvis taper man styrepresisjon, f?r ?kt bremselengde og redusert kj?restabilitet, sier Terje St?a Edvardsen, som henviser til det industrien kaller ?The Safety Triangle?.
– Dette systemet av samvirkende komponenter p? undersiden av bilen omfatter dekk, bremser, styring og opphengsdeler, og er helt avgj?rende for sikker styring, bremsing og stabilitet.
En slitt del i dette systemet kan v?re nok til ? ?delegge effektiviteten til de andre delene, sier han, og peker p? noen farlige virkninger av slitte st?tdempere og andre opphengsdeler:
– Styringen p?virkes ved redusert veigrep, noe som lettere utl?ser skrens, bilen trenger lengre bremsestrekning fordi hjulene ?stepper? mot underlaget og delvis befinner seg i luften uten kontakt med underlaget, og stabiliteten kommer i fare fordi slitasjen tillater st?rre vektforskyvninger eksempelvis sideveis i svinger.
? skifte ut slitte st?tdempere og andre slitte deler i bilens oppheng kan ogs? spare andre komponenter for un?dig slitasje ? eksempelvis bremsedeler, dekk og opphengskuler og ?stag.
Sikkerheten kommer f?rst!
– Likevel m? vi aldri glemme at den viktigste grunnen til ? skifte ut slitte st?tdempere er og blir sikkerheten for f?rer og passasjerer. Dette er det spesielt viktig ? ha fokus p? n? f?r ferietiden starter for fullt.
V?rt beste r?d til bilistene er ? la fagfolk ta en gjennomgang av alle bilens viktige sikkerhetssystemer, inkludert st?tdemperne, i god tid f?r ferieturen starter. Da kan ferieturen starte med vissheten om at bilen sikkerhetsmessig er i topp form, slutter Terje St?a Edvardsen.
Tenneco er et globalt produksjonskonsern med en ?rsomsetning p? ca. 8 milliarder USD og 26.000 ansatte. Tenneco er en av verdens st?rste foretak p? design, utvikling, produksjon og markedsf?ring av eksossystemer, katalysatorer og annet renseutstyr, samt st?tdempere og andre opphengskomponenter for originalmontering og til ettermarkedet. De viktigste varemerkene er Monroe?, Walker?, XNOx? og Clevite? Elastomer.
www.tenneco.com.
Bildetekst:
Det er viktig ? forvisse seg om at bilens sikkerhetssystemer er i orden f?r ferieturen.

Tenneco er et globalt produksjonskonsern med en ?rsomsetning p? ca. 8 milliarder USD og 26.000 ansatte. Tenneco er en av verdens st?rste foretak p? design, utvikling, produksjon og markedsf?ring av eksossystemer, katalysatorer og annet renseutstyr, samt st?tdempere og andre opphengskomponenter for originalmontering og til ettermarkedet. De viktigste varemerkene er Monroe?, Walker?, XNOx? og Clevite? Elastomer.
www.tenneco.com.
Vedlagte filer

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy


Tagi: #Android Man   #Bad Gastein   #Slopetrotter Skitours   #Val Thorens