Transport

Dette er Nord-Norges nye halehelter

Etter en omfattende nominasjonsprosess og spennende finalerunder er det klart at Harry S. Pettersen fra Finnmark, Anton Jakobsen fra Troms og Regine Normann fra Nordland skal pryde halerorene p? de splitter nye flyene til Norwegian.
I h?st arrangerte Norwegian et haleheltvalg i alle de tre nordligste fylkene i Norge. Det har v?rt et fantastisk engasjement med 700 nominerte kandidater og over 68 000 stemmer.
Harry S. Pettersen fra Finnmark, Anton Jakobsen fra Troms og Regine Normann fra Nordland vant konkurransen i hvert sitt fylke etter tautrekkingsdueller i Alta, Troms? og Bod?. Mange m?tte opp for ? heie fram sine favoritter under tautrekkingskonkurransene.
Enormt engasjement
En som har lagt ned ekstra innsats for ? f? sin kandidat som halehelt, er ordf?rer Sture Pedersen i B? i Vester?len. Regine Normann var hjemmeh?rende i B? og m?tte kanskje den aller meste kjente nordlendingen av dem alle, Petter Dass, i finalen i Bod?.
– Engasjementet har kommet fra hele landet og g?tt langt utover innbyggertallet i B?, noe som viser hvor mange som setter pris p? og lar seg inspirere av Regine Normann. Da haleheltvalget ble annonsert satte vi oss som m?l at dette var noe vi skulle vinne, og n? har B? f?tt sin f?rste og fortjente halehelt, forteller Pedersen.
Hedret ukjent krigshelt
Nesten hundre Altav?ringer trosset kulda da st?ttespillerne til de to finalistene i Finnmark m?ttes til duell. Det ble sv?rt jevnt mellom de to lagene som bestod av tilhengere av hjelpearbeider og forkynner Alma Halse og krigsveteran Harry S. Pettersen.
– Jeg har ikke vervet noen av tautrekkerne, s? dette viser hvilket engasjement som ligger bak Harry S. Pettersens kandidatur. Dette er en flott m?te ? hedre alle de glemte krigsheltene fra Finnmark p?, sier s?nnen Trygve Hyll Pettersen.
Viktig samfunnsbygger
I Troms ble det en intens tautrekkingsfinale mellom samfunnsbyggerne Ole-Arvid Nerg?rd og Anton Jakobsen. De to familiene til Nerg?rd og Jakobsen hadde rekruttert Nord-Norges sterkeste mannfolk i finaleoppgj?ret. Over hundre feststemte Troms?v?ringer heiet frem laget.
– Det var en veldig spennende konkurranse hvor vi hadde to utmerkede kandidater. Anton Jakobsen er en verdig vinner. Han har satt dype spor i b?de politikken og samfunnslivet. Vi skylder ham en stor takk for hvordan Troms? ser ut i dag, sier ordf?rer i Troms?, Jens Johan Hjort.

For mediehenvendelser: Kommunikasjonsr?dgiver Astrid Mannion, + 466 32010, epost: [email protected]

—–
Fakta om de nye haleheltene:
Regine Normann var fra B? i Nordland. Hun var den f?rste kvinnelige forfatter fra Nord-Norge som slo igjennom i norsk litter?r offentlighet. Hun debuterte 1905 med romanen ?Krabvaag ? Skildringer fra et lidet fiskev?r?. Normann er mest kjent for sine to samlinger med nordnorske folkeeventyr fra 1925 og 1926, som flere ganger er gjenutgitt under tittelen ?Ringelihorn?. I tillegg til eventyrene, skrev hun ogs? romaner, men det er f?rst og fremst eventyrene som lever i dag.
Hun ble tildelt ordenen Pegasus fra Forfatterforeningen i 1928, Petter Dass-medaljen, Nordl?ndingernes Forenings ?resmedalje i 1932 og Kongens fortjenestemedalje i 1937.
Anton Jakobsen er f?dt i Troms?ysund i 1874. Han har blant annet v?rt l?rer, banksjef, ordf?rer, politiker for Venstre og stortingsrepresentant. Jakobsen var en sentral skikkelse i nordnorsk n?rings- og kulturliv og initiativtager til blant annet byggingen av den nye Troms?broen og Tromsdalen kirke. Han ble tildelt ridderkorset av St. Olav p? sin 75-?rsdag i 1949.

Anton Jakobsen blir omtalt som en nordnorsk h?vdingskikkelse som har v?rt med og bidratt til de store forandringene i Nord-Norge.
Harry Pettersen var f?dt i Alta i 1921. Han var en norsk motstandsmann under andre verdenskrig. Pettersen var utdannet smed, men meldte seg til tjeneste i Altabataljonen i 1940, selv om han ikke hadde gjennomf?rt verneplikten. Under krigs?rene kom han i kontakt med motstandsgruppen Ida. Ida informerte engelskmennene om aktiviteten til okkupasjonsmakten i Nord-Norge. Uten informasjonen Harry Pettersen og de andre i Ida overbrakte, ville det ikke v?rt mulig for engelskmennene ? gjennomf?re angrepet p? Tirpitz, et av de st?rste slagskipene i den tyske krigsmarinen.
Etter angrepet p? Tirpiz i K?fjorden i Alta ble Pettersen arrestert av Gestapo, mistenkt for agentvirksomhet. Da ble han f?rt til Hammerfest der han ble utsatt for tortur i to d?gn, denne torturen resulterte senere til store plager for Pettersen. Da han slapp fri startet han et busselskap. Som med mange andre krigshelter fra Nord-Norge er det mange som f?ler at Harry Pettersen ikke har f?tt den annerkjennelsen han fortjener.

Norwegian er Skandinavias nest st?rste flyselskap og det tredje st?rste lavprisselskapet i Europa. I dag opererer Norwegian 413 ruter til 125 destinasjoner i Europa, Nord-Afrika, Midt?sten, Thailand og USA. Norwegian frakter over 20 millioner passasjerer i ?ret. Selskapet er b?rsnotert (2003) og har om lag 3 500 ansatte. Norwegian har 80 fly i fl?ten med en gjennomsnittsalder p? 4,6 ?r (per mars 2013). Norwegian faser l?pende inn nye, mer milj?vennlige fly og har en en av de mest moderne fl?tene i Europa. I 2013 ble Norwegian k?ret til Europas beste lavprisselskap av anerkjente SkyTrax World Airline Awards. Det er flypassasjerene selv som bed?mmer over 200 flyselskaper over hele verden i det som er betegnes som den mest prestisjefylte anerkjente prisutdelingen i flybransjen.
F?lg Norwegian p? Facebook her.
F?lg Norwegian p? YouTube her.

Similar Posts