Biler

Dyrt med d?rlige dekk

21-10-2013 12:03 KLP Vinteren har allerede kommet til store deler av landet, og n? st?r ?stlandet for tur. KLP minner om at det er bilf?rers ansvar ? ha gode nok dekk til ? kunne stoppe i tide. Er ?rsaken til en ulykke for liten m?nsterdybde i dekkene, eller sommerdekk p? vinterf?re, risikerer bilf?rer solide kutt i erstatningen fra forsikringsselskapet.

Vinteren har kommet til store deler av landet, og n? st?r ?stlandet for tur. KLP minner om at det er bilf?rers ansvar ? ha gode nok dekk til ? kunne stoppe i tide.
– Er ?rsaken til en ulykke for liten m?nsterdybde i dekkene, eller feil type dekk med tanke p? vei og f?re, risikerer bilf?rer solide kutt i erstatningen fra forsikringsselskapet, sier Thomas Nilsen, seniorr?dgiver i KLP Skadeforsikring.
Det handler ikke bare om ? ha godt nok feste opp bakkene, man skal ogs? kunne stoppe f?r krysset i bunnen av bakken p? vei ned.
– M?lekriteriet for ?tilstrekkelig veigrep? g?r mer p? at man faktisk har kontroll p? bilen og klarer ? stoppe foran enhver p?regnelig hindring, enn at man kommer seg fram til hytta, p?peker Nilsen. Han minner om at vinterdekk skal ha minimum 3 mm m?nsterdybde.

H?stglatt
For sommerdekk er minste tillatte m?nsterdybde 1,6 millimeter. Nilsen advarer mot ? ha slitte sommerdekk n?r h?stregn og mye l?v i veibanen gir glatte kj?reforhold:
– 1,6 mm m?nsterdybde p? sommerdekk er lovlig, men bremselengden vil ?ke betraktelig p? v?tt og glatt f?re, s? dette g?r p? egen og andres sikkerhet. Gode bildekk gir bedre veigrep og reduserer risikoen for ulykker. God m?nsterdybde reduserer ogs? risikoen for vannplaning, sier han.

Ikke skift for tidlig
Thomas Nilsen advarer likevel mot ? skifte til vinterdekk f?r det kommer frost eller sn?:
– Selv om piggfrie vinterdekk kan brukes hele ?ret, anbefales det ? kj?re med sommerdekk i sommerhalv?ret. Vinterdekk, med eller uten pigger, er laget for kuldegrader. N?r det er varmegrader og v?t asfalt, f?r vinterdekk d?rligere veigrep og lengre bremselengde enn gode sommerdekk, sier han.
Gummiblandingen i vinterdekk er nemlig utviklet for ? holde seg myke n?r det er kaldt. Det er dokumentert at de egner seg d?rlig p? regnv?t, varm veibane.
Kommunal Landspensjonskasse (KLP) er Norges st?rste livsforsikringsselskap. Selskapet leverer pensjons-, finans- og forsikringstjenester til kommuner og fylkeskommuner, helseforetak og til bedrifter b?de i offentlig og privat sektor, og til deres ansatte. KLP-konsernet har en forvaltningskapital p? 376 milliarder kroner.

A to już wiesz?  Barna g?r til skolen

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy