Biler

Sommertips til bilturen

Sommertrafikken har de siste fem ?rene krevd 328 liv, mens 1205 personer ble alvorlig skadd. Til tross for gode f?reforhold er sommerm?nedene de mest ulykkesutsatte i ?ret.

I ferien kj?rer vi ofte p? ukjente steder og under uvante forhold, med mange i bilen. Det kan v?re stor trafikk og mange andre trafikanter ? ta hensyn til.
Trygg Trafikk ber bilistene ta det rolig og s?rge for ? ha tid til ? kunne holde fartsgrensene, takle forsinkelser, og legge inn gode pauser. I tillegg er det viktig ? huske at en fullpakket bil har helt andre kj?reegenskaper enn biler uten last.
– Mange lar seg friste til ? bryte fartsgrensene om sommeren. Det er aldri noen god idé. Havner du i en ulykke, er det farten som bestemmer hvor alvorlige skader du p?drar deg, sier kommunikasjonssjef Kristin ?yen i Trygg Trafikk.
?yen ber ogs? foreldre v?re n?ye med hvordan barna deres sitter sikret i bilen.
– Vi anbefaler at barn sitter i et bakovervendt sete til de er minst fire ?r, fordi disse stolene beskytter barnets nakke og hode best, sier hun.
For st?rre barn og voksne er det viktig at belte ligger riktig.
– Vi ser at b?de barn og voksne blir alvorlig skadd fordi bilbelte er brukt feil. Husk at det skal ligge stramt inntil kroppen, ikke legges under armen eller bak ryggen. Hoftebeltet skal ikke ligge over magen, men nede p? hoftene som navnet tilsier, forteller ?yen.
10 sommertips fra Trygg Trafikk:
1. Hold fartsgrensen ? og avstanden
?Det er tiden det tar ? stoppe man vil regulere med fartsgrenser. Du ?ker risikoen betraktelig for at det kan skje en ulykke, og for at ulykken blir mer alvorlig, ved ? ligge over fartsgrensen. ?ker du hastigheten fra 80 til 100 km/t p? t?rr vei med friksjon ?ker bremselengden med hele 25 meter. Husk ogs? den gode gamle regelen, tell 1001, 1002 og 1003 mellom bilen foran og din egen.
2. Bruk beltet riktig?
Sjekk at alle i bilen er riktig sikret med bilbelter og barnestoler. Pass p? at de minste er sikret i bakovervendt barnestol og at de st?rre barna ikke sitter med beltet under armen, eller har hoftebeltet liggende over magen. Sikkerhetsutstyr m? brukes riktig for at det skal virke etter hensikten. S?rg ogs? for ? sikre dyr i bilen. For st?rre dyr, som store hunder, er det sikrest med et solid transportbur i bagasjerommet. Mindre dyr kan plasseres i bur p? gulvet inntil forseteryggen.
3. Pakk smart
?Mange biler er tungt lastet med bagasje. En fullpakket bil f?r endret kj?reegenskapene. Pakk de tyngste tingene nederst, og helst langt framme i bagasjerommet. Inne i bilen skal det kun v?re myke gjenstander. Takbokser egner seg kun til lette ting, maksimalt 50 til 75 kg.
4. L?se gjenstander – d?delig v?pen
?L?se gjenstander kan bli et d?delig v?pen ved en br?stopp. Et videokamera som veier to kilo vil ved br?stopp i 70 km/t utgj?re en vekt p? 110 kilo. Ha derfor aldri l?se gjenstander p? bagasjehylla, eller liggende l?st andre steder i kupeen.
5. Husk varseltrekant og refleksvest?
Ha varseltrekanten lett tilgjengelig, gjerne bak seteryggen. Da vil du lett finne den, ogs? hvis du blir p?kj?rt bakfra slik at bagasjelokket er vanskelig ? f? opp. Skulle ulykken v?re ute er det lurt ? sette p? seg refleksvesten. Den ?ker synligheten – ogs? p? lyse sommerdager.
6. Ta hensyn til de minste
?For bilsyke barn hjelper det med reisesyketabletter p? lengre bilturer. Ikke spis for mye s?tt rett f?r bilturen. Aggressiv kj?restil med mye akselerasjon og nedbremsing gj?r passasjerene lettere kvalme. I tillegg ?ker risikoen for ulykker, og bilen bruker mer drivstoff enn n?dvendig.
7. Vann bilf?reren?
For lite v?ske kan gi trette sj?f?rer. S?rg for ? ha med nok drikke p? ferieturen, helst vann. Kaffe og s?t drikke er en d?rlig erstatter for v?sketapet, og b?r kombineres med ? drikke vann. Spis lette m?ltider underveis som ikke gj?r deg d?sig.
8. Sjekk dekkene og lufttrykket?
For mye eller lite luft i dekkene gir redusert gripeevne og sikkerhet. Lufttrykket skal tilpasses dekkdimensjon, hastighet og hvor fullastet bilen er. H?y hastighet og bil med tung last krever h?yere lufttrykk enn bykj?ring med lite last. Slitte dekk ?ker risikoen for vannplaning ved regnv?r p? varm asfalt. Et godt r?d er ? skifte dekk n?r m?nsterdybden er under 3 mm, fremfor ? vente til den er p? lovens minimumskrav som er minst 1,6 mm.
9. Reduser mobilbruk?H?ndfriutstyr er p?budt for sj?f?r i bil. Nyere unders?kelser bekrefter at ogs? selve samtalen trekker konsentrasjonen bort fra kj?ringen. Begrens derfor samtalene, unng? ? bruke telefonen n?r kj?reforholdene er vanskelige eller trafikken er uoversiktlig.
10. Campingvogner?
Bilens tilhengerfeste og tilhengerens kulehanske er avgj?rende for at du ikke mister hengeren, s? s?rg for at de alltid er i god stand. Sjekk at alle lysene virker og at speilene er stilt riktig inn. Alle l?se ting skal sikres og skapluker og d?rer lukkes forsvarlig. Ytterd?r og takluker skal l?ses, st?ttebena skal tas helt opp, st?ttehjulet sikres, kulehansken l?ses og h?ndbremsen kobles av f?r turen starter. Ta hensyn til andre trafikanter og slipp dem forbi for ? unng? k?dannelse.?

Trygg Trafikks form?l er ? oppn? best mulig trafikksikkerhet for alle trafikantgrupper. Nullvisjonen – visjonen om null drepte og null hardt skadde i trafikken er felles for trafikksikkerhetsarbeidet i Norge. Trygg Trafikk har vedtatt tre verdier for sitt arbeid for trafikksikkerheten.

Similar Posts