Biler

Bekymringsfri ferie med bil og dekk i toppform

Bilen settes p? harde pr?ver i ferien. Fullastet, lange kj?reetapper, skiftende forhold og h?ye hastigheter om ferieturen g?r p? kontinentet avsl?rer fort svakheter med bilen. Det er derfor viktig ? sjekke b?de lufttrykk og bremser f?r ferien. En fullastet bil trenger 10-15 prosent mer luft enn normalt. Sommerdekk av h?y kvalitet gir best beskyttelse mot vannplaning.
Mesteparten av ?ret ruller bilen rolig mellom hjem og jobb. Den utsettes bare for normal belastning og fungerer uten nevneverdige problemer. Derfor kan en lang ferietur med tungt lass bli et skikkelig sjokk for bilen. Har man i tillegg ikke v?rt s? n?ye med service, kan ferieturen fort ende p? veiskulderen. Reparasjon kan bli b?de dyrt og problematisk, spesielt om bilen f?r tekniske problemer utenlands.
Sjekk dekkene og unng? vannplaning
Du kan dra p? ferietur med lettere hjerte dersom du lar bilen f? service p? et godkjent verksted f?r ferien. Mye kan du ogs? sjekke selv, og noe av det viktigste ? kontrollere er lufttrykk og dekkenes generelle tilstand.
– Det er viktig ? sjekke dekkene i god tid f?r ferien. Loven krever en minimum m?nsterdybde p? 1,6 millimeter, men risikoen for vannplaning ?ker betydelig allerede n?r m?nsterdybden er nede p? 4 millimeter. Slitte dekk, tungt lastet bil og heftige regnbyger som h?rer til den norske sommeren er en farlig kombinasjon, selv for en erfaren bilf?rer.
Unng? ? kj?re i de vannfylte sporene i asfalten, reduser hastigheten, og dersom bilen begynner ? vannplane m? du pr?ve ? f? tilbake veikontakten f?r du vrir p? rattet, sier Fredrik Hauge, produktsjef i Nokian Dekk.
Tester Nokian Tyres har gjort viser at en bil med slitte dekk begynner ? vannplane ved en hastighet p? 76 km/t (m?nsterdybde under 1,6 mm og 5 mm vann p? veien), mens en bil med nye dekk f?rst vannplaner ved 96 km/t.
Alle Nokian Tyres sommerdekk har en slitasjevarsler (DSI ? Driving Safety Indicator), som viser gjenst?ende m?nsterdybde i millimeter med tydelige sifre p? slitebanen. Dekkene har ogs? et vanndr?pesymbol som forsvinner n?r dekket ikke lenger gir sikker beskyttelse mot vannplaning.
Mer luft i dekkene
En viktig kontroll er ? sjekke lufttrykket i dekkene f?r ferieturen starter. Det er ogs? en stor utfordring ? pakke alt som skal v?re med p? turen. Ofte legges forskjellige ting i takboks, men v?r oppmerksom p? at man her bare kan legge lette ting.
Med tung taklast endres bilens tyngdepunkt, noe som gj?r at den lettere mister veigrepet ved en plutselig unnaman?ver. Har dekkene i tillegg for lite luft, ?ker risikoen for ? f? en skrens.
Start alltid med ? legge de tyngste gjenstandene lavest mulig i bilen.
– Riktig lufttrykk er oppgitt i bilens instruksjonsbok. En tungt lastet bil trenger 10-15 prosent h?yere trykk enn normalt. Dersom anbefalt dekktrykk er 250 kPa (2,5 bar), s? skal trykket ?kes med 25-40 kPa (0,25-0,40 bar). Lufttrykket kontrolleres alltid p? kalde dekk. Etter ferieturen skal lufttrykket igjen reduseres til normalniv?, sier Hauge.
Riktig lufttrykk reduserer dekkslitasjen og forbedrer bilens kj?reegenskaper. Rullemotstanden blir ogs? redusert, noe som i sin tur bidrar til lavere drivstofforbruk og mindre CO2-utslipp.
Kvalitetsdekk gir trygghet
Ferien blir ofte dyr, og derfor kan det v?re fristende ? kj?pe billige sommerdekk. Her er det viktig ? huske at kvalitet har en pris, og sommerdekktestene i bilbladene viser entydig at bare kvalitetsdekk gir sikre kj?reegenskaper og god beskyttelse mot vannplaning.
Nye dekk b?r velges etter de kj?reforholdene du vanligvis har. Norske sommerforhold er helt forskjellige fra sentraleuropeiske forhold. Derfor er det alltid en god idé ? velge sommerdekk som er utviklet for bruk her nord. De gir sikre og komfortable kj?reegenskaper under skiftende temperaturer, har lav rullemotstand og ruller stille ogs? p? grove norske asfaltveier.
Dessverre finnes det fortsatt bileiere som kj?rer med piggfrie vinterdekk om sommeren. Dette er direkte trafikkfarlig. Disse dekkene er utviklet for vinterkj?ring, og gir ikke sikkert grep om sommeren. Gummiblanding og m?nster er utviklet for vinterkj?ring, og gir derfor ikke godt v?tgrep. Den myke gummiblandingen gj?r ogs? at dekkene slites betydelig raskere enn gode sommerdekk.
Nokian Tyres Hakka-garanti ? som f?lger med alle nye Hakka sommerdekk ? gir ekstra trygghet under ferien. Dersom et dekk som er korrekt montert og normalt brukt g?r i stykker slik at det ikke kan repareres, f?r forbrukeren et nytt tilsvarende dekk kostnadsfritt hoe en dekkforhandler som selger Nokian Tyres produkter i Norge, Sverige og Finland.
Kj?rer du med campingvogn?
Dersom du har en campingvogn p? slep, skal selvsagt ogs? dekkene p? denne sjekkes. En vanlig feil p? campingvogner som st?r mye stille, er at dekksidene f?r sm? sprekker. Dette kommer av at dekkene er gamle, og at de har st?tt lange perioder i direkte sollys. B?de dekk med slike skader ? og selvsagt, slitte dekk ? m? naturligvis skiftes ut med nye dekk f?r ferieturen.
Ogs? p? campingvognen m? lufttrykket kontrolleres. For lavt lufttrykk gj?r at vognen lett vil svaie fra side til side ved sidevind og i kraftige unnaman?vre. Dekk p? en campingvogn skal vanligvis ha betydelig h?yere trykk enn bildekk, normalt 310-320 kPa (3,1-3,2 bar).
N?r dekk og bil er sjekket kan du f?le deg trygg foran bilferien. Det viktigste p? selve turen er ? kj?re forutseende og rolig. Man b?r ikke stresse eller ha det travelt i ferien, slik at alle kan f?le seg trygge og komfortable og nyte reisen.
Tips for sikker og trivelig bilferie:
o Sjekk dekk og m?nsterdybde. Sikkert grep = minst 4 millimeter m?nsterdybde.
o Sjekk lufttrykket. Tungt lastet bil trenger 0,25-0,40 bar h?yere trykk i dekkene. Husk ogs? ? sjekke reservehjulet.
o De beste dekkene skal alltid monteres p? bilens bakhjul, uansett om bilen har forhjulsdrift, bakhjulsdrift eller firehjulsdrift.
o Husk at piggfrie dekk ikke er trygge om sommeren.
o Husk ogs? dekk og lufttrykk p? eventuell campingvogn.
o Sjekk niv? p? motorolje, kj?lev?ske, spylerv?ske og styre- og bremseservo.
o Sjekk lys, og kontroller remmer i motoren.
o Ha med varseltrekant, refleksvest, lommelykt, f?rstehjelpsskrin, ekstra olje, kj?lev?ske, sikringer, bilens instruksjonsbok og n?dvendig verkt?y for hjulskift.
o Plassér ingen tunge gjenstander i takboksen fordi dette forandrer bilens tyngdepunkt. Sjekk i instruksjonsboken hvor mye taklast som er tillatt ? og husk ? trekke fra vekten av takboksen.
o Vask frontruten ogs? innvendig.
o Beregn god tid p? turen.
o Bruk ikke h?ndholdt mobiltelefon n?r du kj?rer!
o Kj?r forsiktig og hold god avstand.
o Ta ofte en stopp for ? hvile.
o Ha en trygg og sikker tur!
Bilder:
www.nokiantyres.com/HakkaBlue
www.nokiantyres.com/HakkaGreen
www.nokiantyres.com/HakkaBlack
Dekk som passer til din bil og din kj?restil:
http://www.nokiantyres.no/sommerdekk
http://www.nokiantyres.no/hvordan-pavirker-dekk-trafikksikkerheten
Hakka-garanti:
http://www.nokiantyres.no/hakkagaranti
Riktig lufttrykk:
http://www.nokiantyres.no/luftrykk
Vanlige sp?rsm?l om dekk:
http://www.nokiantyres.no/spor-om-dekk
Mer informasjon :
Fredrik Hauge, produktsjef Nokian Dekk AS ? 6484 7700, [email protected]
www.nokiantyres.no
www.facebook.com/nokiantyresnorge
www.youtube.com/NokianTyresCom
www.twitter.com/NokianTyresCom
www.linkedin.com/company/nokian-tyres-plc

Nokian Tyres er eneste dekkprodusent i verden som konsentrerer seg om produkter og tjenester for sikker bilkj?ring under nordiske forhold. Innovative dekk for person- og lastebiler, samt traktorer og tunge arbeidsmaskiner markedsf?res hovedsakelig i omr?der med sn? og skoger, og med krevende kj?reforhold p? grunn av ulike ?rstider. Nokian Tyres utvikler produkter der m?let er holdbar sikkerhet gjennom hele dekkets levetid. Nokian Tyres eier dekkjeden Vianor, som omfatter over 1.050 avdelinger i 26 land. Nokian Tyres omsetning i 2012 ble 1.612,4 millioner euro, og antall ansatte er ca. 3.500.
Vedlagte filer
PDF-dokument Word-dokument

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy