Biler

Kj?r trygt og nyt turen: Gode sommerdekk sparer penger

Kj?r trygt og nyt turen: Gode sommerdekk sparer penger
03-06-2013 20:40 Nokian Tyres Velger du riktige dekk, og tar godt vare p? dem, sparer du penger. Gode sommerdekk som blir riktig vedlikeholdt har stor betydning for sikre kj?reegenskaper, god komfort og lang levetid p? dekkene, foruten drivstofforbruk og CO2-utslipp.

Velger du riktige dekk, og tar godt vare p? dem, sparer du penger. Gode sommerdekk som blir riktig vedlikeholdt har stor betydning for sikre kj?reegenskaper, god komfort og lang levetid p? dekkene, foruten drivstofforbruk og CO2-utslipp.
Riktig lufttrykk i dekkene er sv?rt viktig: Ca. 30 prosent for lavt lufttrykk halverer nemlig dekkenes levetid! Et sommerdekk med lav rullemotstand og riktig lufttrykk reduserer bilens drivstofforbruk med opp til 0,5 liter pr. 100 km.
Dekkene utgj?r bilens eneste kontakt med underlaget. Denne kontaktflaten er ikke st?rre enn fire h?ndflater. Det er med andre ord all grunn til ? bruke litt tid p? dekkene n?r det er p? tide ? kj?pe nye sommerdekk. I instruksjonsboken st?r det beskrevet hvilken dimensjon og type dekk din bil skal ha.
Dekktester gir god informasjon
Bilbladenes dekktester gir god informasjon for ? finne sommerdekk av h?y kvalitet. Ogs? EUs dekkmerking er til litt hjelp, selv om den bare informerer om tre egenskaper: Drivstoff?konomi, v?tgrep og ekstern dekklyd. Motorbladenes dekktester gir et betydelig grundigere bilde av de testede dekkene. Til syvende og sist er det vel verdt ? diskutere med en profesjonell dekkforhandler som har mye kunnskap om dekk.
P? markedet finnes ogs? s?kalte Flat Run/Run Flat dekk, som etter en punktering kan kj?res i 5 ? 15 mil. Denne typen dekk anbefales bare til bilmodeller som har slike dekk som originalutstyr.
Billig er verken mest ?konomisk eller sikrest
Prisen p?virker naturligvis valget av dekk, men det er viktig ? sammenligne dekkenes ?konomi over hele levetiden, og ikke bare se entydig p? innkj?psprisen. Dekk med lav rullemotstand og riktig lufttrykk sparer drivstoff og reduserer de totale dekkostnadene. Redusert drivstofforbruk kan fort betale tilbake prisforskjellen mellom et billig dekk og et kvalitetsdekk. Siden billige dekk produseres av billigere r?varer, har de ofte h?yere rullemotstand. Dersom man kj?rer eksempelvis 4.000 mil i ?ret, kan billige dekk ?ke drivstofforbruket med opptil 3.000 kroner.
– Med dekk gjelder det samme som for de fleste andre produkter ? kvalitet koster mer. De s?kalte billige dekkene er ofte ikke utviklet for norske sommerveier, der v?tgrep og vannplaningsegenskaper er viktige dekkegenskaper. Betydningen av disse egenskapene blir enda st?rre p? biler med stabilitetssystem og ABS-bremser. Eksempelvis har sommerdekket Nokian Hakka Blue nest h?yeste klassifisering ? B ? i EUs nye dekkmerking. Dekk i den d?rligste kategorien, F, har 15 meter, eller tre billengder lengre bremsestrekning fra 80 km/t enn dekk i kategori B, forklarer produktsjef Fredrik Hauge i Nokian Dekk.
Bedre komfort
Dekkene formidler viktig informasjon til bilens elektroniske systemer, der styringsenhetene basert p? denne informasjonen bestemmer hvordan hjulene skal reagere p? styreutslag, grep og variasjoner i underlaget. D?rlige dekk kan gi feil signaler til bilens stabilitets- og antiskrenssystem samt ABS-bremsene, noe som vil gj?re at systemene ikke fungerer optimalt. Dette kan for eksempel ?ke slitasjen p? bremsebeleggene.
Kvalitetsdekk er som regel mer komfortable enn billige dekk. Nokian Tyres gj?r for eksempel en rekke tester om hvordan dekkenes kj?reegenskaper p? ulike underlag p?virker komfort og dekklyd.
F?r nye dekk monteres, er det lurt ? sjekke slitasjem?nsteret p? dine gamle dekk. Dersom de er ujevnt slitt, kan hjulstillingen v?re feil, noe dekkverkstedet kan kontrollere og justere.
Flere mil med riktig dekkservice
Du kan selv p?virke levetid, kj?reegenskaper og komfort med dekkene dine. Din kj?restil spiller selvsagt en viktig rolle. Raske akselerasjoner og harde nedbremsinger i en generelt aggressiv kj?restil sliter dekkene betydelig mer enn rolig og jevn kj?ring.
Riktig dekkservice kan ogs? ?ke levetiden p? dekkene betydelig. Det viktigst er regelmessig kontroll av lufttrykk, minimum hver m?ned, og hver gang bilen skal lastes tungt. Riktig lufttrykk reduserer rullemotstanden. Dette reduserer dekkslitasjen, og forbedrer b?de kj?reegenskaper og komfort. Riktig lufttrykk finner du i bilens instruksjonsbok, og dekktrykk skal alltid kontrolleres p? kalde dekk.
Dekkenes levetid kan ogs? ?kes ved ? bytte om foran/bak hver 800 mil. P? den m?ten kan dekkes slitasjem?nster optimaliseres ved at for- og bakhjulsdekk slites like mye.
Les mer:
Dekk som passer til din bil og din kj?restil:
http://www.nokiantyres.no/sommerdekk-personbiler
http://www.nokiantyres.no/hvordan-pavirker-dekk-trafikksikkerheten
http://www.nokiantyres.no/eu-nye-dekkmerking
Hakka-garanti:
www.nokiantyres.no/hakkagaranti
Flat Run/Run Flat-dekk:
http://www.nokiantyres.no/flat-run-run-flat-teknikk-no
Riktig lufttrykk:
http://www.nokiantyres.no/luftrykk
Nyttige tips:
http://www.nokiantyres.no/dekkfakta
Vanlige sp?rsm?l om dekk:
http://www.nokiantyres.no/spor-om-dekk
Mer informasjon:
Fredrik Hauge, produktsjef
[email protected]

A to już wiesz?  Ny rekord for Hyundai i 2010

www.nokiantyres.no
www.facebook.com/nokiantyresnorge | www.youtube.com/NokianTyresCom

Nokian Tyres er eneste dekkprodusent i verden som konsentrerer seg om produkter og tjenester for sikker bilkj?ring under nordiske forhold. Innovative dekk for person- og lastebiler, samt traktorer og tunge arbeidsmaskiner markedsf?res hovedsakelig i omr?der med sn? og skoger, og med krevende kj?reforhold p? grunn av ulike ?rstider. Nokian Tyres utvikler produkter der m?let er holdbar sikkerhet gjennom hele dekkets levetid. Nokian Tyres eier dekkjeden Vianor, som omfatter over 770 avdelinger i 20 land. Nokian Tyres omsetning i 2010 ble 1.058 millioner euro, og antall ansatte er ca. 3.500.
Vedlagte filer
PDF-dokument Word-dokument

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy