Biler

Ny verdensrekord for kj?ring p? is: Svimlende 335,71 km/t med piggdekk!

Med en hastighet p? hele 335,71 km/t kj?rte Nokian Tyres testf?rer Janne Laitinen inn til ny verdensrekord p? is. Rekorden ble satt 9. mars i bitende vinterkulde p? en isbane p? Bottenviken utenfor Ule?borg. Testbilen var utstyrt med nyeste generasjon Nokian Hakkapeliitta 8 piggdekk (255/35R20 97 T XL) fra Nokian Tyres, verdens ledende produsent av vinterdekk.
I h?y hastighet skal et vinterdekk av topp kvalitet gi absolutt sikkert grep, ha sterk konstruksjon og gi presise kj?reegenskaper som st?r til ytelsene hos motorsterke biler. Det nyeste tilskuddet til den legendariske Hakkapeliitta vinterdekkfamilien, piggdekket Nokian Hakkapeliitta 8 med sin unike piggteknikk Nokian Eco Stud 8, ga verdensrekordbilen balansert sidegrep og grep rett frem p? den ujevne isen p? Bottenviken. Kj?ringen gikk stabilt og sikkert til tross for den h?ye hastigheten. Begge egenskaper er viktige i vanlig hverdagskj?ring ? for eksempel ved en forbikj?ring p? vinterf?re.
– ? teste dekk til deres ytterste grenser under ekstreme forhold er til stor nytte for forbrukerne. Med verdensrekordkj?ringen ville vi gi det nye piggdekket Nokian Hakkapeliitta 8 en stor utfordring. Ved kj?ring i sv?rt h?y hastighet m? dekkene t?le meget store krefter. Bilen flytter seg 93 meter pr. sekund, og piggene sl?r mot isen 43 ganger i sekundet. I tillegg til grepet, er kj?reegenskapene og stabiliteten meget viktige egenskaper ved denne type kj?ring, sier Matti Morri, sjef for teknisk kundeservice i Nokian Tyres.
Samme sted, samme bil og samme f?rer
– men med nye Nokian Hakkapeliitta 8
Nokian Tyres testf?rer Janne Laitinen har satt verdensrekord flere ganger. Den nye rekorden satte han med Nokian Tyres egen testbil Audi RS6. P? det meste var han nesten oppe i 340 km/t. Verdensrekorden ble satt p? en 12 kilometer lang ujevn isbane p? Bottenviken utenfor Ule?borg.
Janne Laitinen har arbeidet som testf?rer i 25 ?r, og har tidligere satt to verdensrekorder i kj?ring p? is. I mars 2011 ble verdensrekorden p? 331,61 km/t registrert i Guinness rekordbok, og i mars i fjor kj?rte han inn til verdensrekord for elbiler med en hastighet p? 252,09 km/t.
Guinness har detaljerte regler for verdensrekord p? is. Tid og hastighet for kj?ring av en kilometer m?les n?r bilen kj?rer banen i begge retninger. Rekorden er gjennomsnittstiden for disse to m?lingene. Bilen har flying start, og kj?ringen f?r foreg? i en time. Isen skal v?re naturis, og m? ikke rubbes opp eller behandles med kjemikalier. Dekkene p? bilen m? v?re tilgjengelige i vanlig salg, og de m? v?re godkjent for trafikk i det landet der verdensrekordkj?ringen skjer.
Kan ekstreme forhold
Nokian Tyres utviklet verdens f?rste vinterdekk allerede i 1934. To ?r senere ble Nokian Hakkapeliitta for nordiske forhold lansert. I dag er dette dekket en legende overalt hvor det er skikkelig vinter. Unike innovasjoner har gjort at Hakkapeliitta dekk har vunnet en rekke vinterdekktester ?r etter ?r.
Allerede fra starten har man satset p? nitide tester og et omfattende utviklingsarbeide, og resultatet er enda sikrere og enda mer milj?vennlige dekk. Nokian Tyres enorme testsenter p? mer enn 700 hektar ? White Hell – ligger i Ivalo som ligger langt nord for polarsirkelen. Under ekstreme forhold i finsk Lappland testes dekk d?gnet rundt.
Som eneste bilprodusent i verden konsentrerer Nokian Tyres seg om produkter og tjenester for sikker bilkj?ring under nordiske forhold. Innovative dekk for person- og lastebiler, samt tyngre arbeidsmaskiner, markedsf?res hovedsakelig i omr?der der det finnes sn? og skoger, samt krevende kj?reforhold som f?lge av skiftende ?rstider.
Fastest on Ice 2013
Se videoen og les mer om verdensrekorden p? is:
www.nokiantyres.no/Fastest-On-Ice
Bilder:
www.nokiantyres.com/FastestOnIce
Nokian Hakkapeliitta ? Vinneren p? vinterf?re
Nokian Hakkapeliitta 8 ? Vinterens hersker
http://www.nokiantyres.no/dekk-no?id=32097171&group=1.01,%201.&name=Nokian+Hakkapeliitta+8
Ny generasjon av Hakkapeliitta ? unikt grep
http://youtu.be/1KtYGth-4-k

Tester under ekstreme forhold. Testsenteret i Ivalo ? White Hell:http://youtu.be/2GON0xE9t00
Verdensrekord p? is: Elbilen E-RA og Nokian Hakkapeliitta
http://youtu.be/Ix8TN4jMAeo
Hvor ble verdens f?rste vinterdekk oppfunnet?
http://www.nokiantyres.no/hvordan-ble-verdens-forste-vinterdekk-op

Historien om Hakkapeliitta vinterdekk:
http://hakkapeliitta75.com

Mer informasjon:
www.nokiantyres.no
Nokian Tyres plc
Matti Morri, sjef for teknisk kundeservice – tel. +358 10 401 7621
[email protected]
Antti-Jussi Tähtinen, markeds- og kommunikasjonsdirekt?r tel. +358 10 401 7940
[email protected]

www.facebook.com/nokiantyresnorge | www.youtube.com/NokianTyresCom

Nokian Tyres er eneste dekkprodusent i verden som konsentrerer seg om produkter og tjenester for sikker bilkj?ring under nordiske forhold. Innovative dekk for person- og lastebiler, samt traktorer og tunge arbeidsmaskiner markedsf?res hovedsakelig i omr?der med sn? og skoger, og med krevende kj?reforhold p? grunn av ulike ?rstider. Nokian Tyres utvikler produkter der m?let er holdbar sikkerhet gjennom hele dekkets levetid. Nokian Tyres eier dekkjeden Vianor, som omfatter over 770 avdelinger i 20 land. Nokian Tyres omsetning i 2010 ble 1.058 millioner euro, og antall ansatte er ca. 3.500.
Vedlagte filer
PDF-dokument Word-dokument

Similar Posts