Dekksiden gir nyttig informasjon!

For den som vet hva man skal se etter, gir merkingen p? dekksiden mye nyttig informasjon. Her f?r du vite hvor dekket er produsert, n?r det er produsert, hvilken hastighet det er godkjent for og mye mer.

For ? f? best mulig dekk?konomi med dekk som holder lengst mulig, er det viktig ? f?lge bilprodusentens anbefalinger for dekkvalg. Dette gjelder b?de for belastning, fart og dimensjon. Alle disse opplysningene kan du lese p? dekksiden, men den byr i tillegg p? atskillig mer detaljert informasjon om dekket du kj?rer p?.

Tydeligst og mest lesbart p? dekksiden er navnet p? dekkprodusenten, dekktypen og dimensjonen. Dimensjon som p? illustrasjonen ? 205/55R16 ? forteller at slitebanebredden er 205 mm, h?yden p? radialdekket er 55 prosent av bredden, og felgdimensjonen er 16 tommer.
– Det er i dag en tendens til at mange velger s? brede dekk som mulig. I Nokian Tyres anbefaler vi imidlertid at man f?lger bilprodusentens anbefalinger ogs? n?r det gjelder bredden p? dekk, sier Matti Morri, sjef for teknisk kundeservice i NokianTyres plc.
– Hvordan p?virker forholdet mellom bredde og dekkprofil egenskaper som komfort og kj?reegenskaper?
– Vanligvis gir de lavere dekkene noe redusert komfort, men til gjengjeld bedre kj?reegenskaper, forteller han.

Du leser ellers p? dekksiden at dekket i dette tilfellet er produsert av Nokian Tyres, og er av typen Hakka H (eksempel).

Lastindeksen forteller deg noe om hvilken belastning dekket er godkjent for, og bokstaven bak ? her ?H? ? er hastighetsmerkingen. Denne m? stemme med bilens ytelse og fartsressurser for at sikkerheten skal v?re fullgodt ivaretatt.
– Er det n?dvendig med h?y hastighetsmerking n?r man aldri kj?rer spesielt fort?
– Ogs? p? dette punktet er det lurt ? f?lge bilprodusentens anbefalinger. Dekk med den hastighetsmerking som er anbefalt for bilen betyr vanligvis bedre kj?regenskaper fordi det er tilpasset til bilens oppheng og fj?ring etc. Vi anbefaler derfor ikke at man faller for fristelsen til ? velge et billig dekk med betydelig lavere hastighetsmerking enn anbefalt. ? bruke dekk som er optimale for bilen er viktig for sikkerheten, understreker Matti Morri.

Av andre interessante opplysninger, finnes eksempelvis informasjon om produksjonsland, spesiell merking for montering, og produksjonstid. Merking for montering brukes p? retningsbestemte dekk.
Produksjonstiden merkes med uke/?r p? denne m?ten: 1412 = Uke 14, ?r 2012.
Dekk er ferskvare, og det er derfor en god idé ? vite hvordan man kan se n?r et dekk er produsert. Her er det ogs? viktig ? v?re klar over at dekk som er riktig lagret har god holdbarhet i flere ?r.
– Hvor gammelt kan et dekk v?re, og fremdeles ha sine grunnleggende viktige egenskaper i behold?
– Vi anbefaler maks 6 ?r i bruk, og maks 10 ?r totalt, sier Matti Morri.

Dekksiden omfatter ellers informasjon om bl.a. E-godkjenning, strukturdetaljer, produksjonskode og enkelte USA-spesifikke opplysninger.

Det som her er nevnt gjelder alle dekkprodusenter. I tillegg har enkelte produsenter egen informasjon p? dekksiden. For Nokian Tyres gjelder dette eksempelvis milj?symboler i tillegg til den s?kalte inforuten, som b?de gir opplysning om hvor p? bilen dekket sitter ? og hvilket lufttrykk det skal ha.

Illustrasjonen viser de forskjellige merkingene.

Fotos: www.nokiantyres.com/RotiivaAT www.nokiantyres.com/HakkaBlue
http://media.digtator.fi/digtator/tmp/8142b2ea8c447af307cb8363c4005b01/preview.html (?pen til 11.07.2012)Mer informasjon:

Matti Morri, sjef teknisk kundeservice – +35810 401 7621 ? [email protected]

www.nokiantyres.no

Nokian Tyres
Nokian Tyres er eneste dekkprodusent i verden som konsentrerer seg om produkter og tjenester for sikker bilkj?ring under nordiske forhold. Innovative dekk for person- og lastebiler, samt traktorer og tunge arbeidsmaskiner markedsf?res hovedsakelig i omr?der med sn? og skoger, og med krevende kj?reforhold p? grunn av ulike ?rstider. Nokian Tyres utvikler produkter der m?let er holdbar sikkerhet gjennom hele dekkets levetid. Nokian Tyres eier dekkjeden Vianor, som omfatter over 910 avdelinger i 23 land. Nokian Tyres omsetning i 2011 ble 1.456 millioner euro, og antall ansatte er n?rmere 4.000. Nokian Tyres-aksjen noteres p? NASDAQ OMX i Helsingfors. Mer informasjon p? www.nokiantyres.com

Nokian Tyres er eneste dekkprodusent i verden som konsentrerer seg om produkter og tjenester for sikker bilkj?ring under nordiske forhold. Innovative dekk for person- og lastebiler, samt traktorer og tunge arbeidsmaskiner markedsf?res hovedsakelig i omr?der med sn? og skoger, og med krevende kj?reforhold p? grunn av ulike ?rstider. Nokian Tyres utvikler produkter der m?let er holdbar sikkerhet gjennom hele dekkets levetid. Nokian Tyres eier dekkjeden Vianor, som omfatter over 770 avdelinger i 20 land. Nokian Tyres omsetning i 2010 ble 1.058 millioner euro, og antall ansatte er ca. 3.500.
Vedlagte filer
PDF-dokument Word-dokument

Authors

Related posts

Top