Biler

V?rtradisjon for bilfolket i New York

Billedtekst: Hyundai lanserer tredje generasjon Santa Fe p? New York International Auto Show. Bilen har blitt st?rre enn sin forgjenger og kommer til Norge i 2012
V?r i New York betyr godt v?r, blomstring og den tradisjonsrike bilutstillingen som har v?rt arrangert hvert ?r siden 1900. I ?r kan den by p? verdensnyheter som Dodge Viper, Hyundai Santa Fe, Lincoln MKZ, ? og en helt ny taxi for New Yorkere!
Selv om Detroit fortsatt er den viktigste bilbyen i USA, og ogs? har den viktigste bilutstillingen, s? er New York International Auto Show en sv?rt tradisjonsrik bilutstilling. New York er tross alt en av verdens st?rst byer, og flere og flere verdensnyheter blir presentert foran det store publikumet i ?The Big Apple?.
Utstillingen foreg?r i Jacob Javitz Center p? Manhattan, og det merkes at optimismen er p? vei tilbake p? det amerikansk bilmarked. Etter noen sv?rt t?ffe ?r er bilsalget endelig p? vei oppover igjen i USA, og flere bilfabrikker presenterer spennende nyheter i New York.
Ny ?Yellow cab?
En bil som f?r mye oppmerksomhet p? bilutstillingen er den nye 2014 Nissan NV200, som skal erstatte alle dagens taxi?er i New York. De f?rste bilene vil begynne ? kj?re rundt i New Yorks gater i 2014, og i l?pet av ?tte ?r regner man med at alle taxi?er i New York skal v?re av denne typen.
– Dette er den tryggeste, mest komfortable og mest praktiske drosjen som noen gang har v?rt i New York, sa ordf?rer Michael R. Bloomberg p? bilutstillingen.
I New York er det 600.000 taxi-passasjerer daglig, og den nye Nissan?en har en startpris p? 29.700 dollar, eller rundt 180.000 kroner.
Nye Hyundai Santa Fe
Mer interessant for det norske markedet er den helt nye Hyundai Santa Fe, som ogs? ble lansert i New York. Den nye modellen har et helt annet design, b?de innvendig og utvendig, enn forl?peren, og kommer p? markedet i 2012.
– Santa Fe har lenge v?rt en stor suksess i Europa, takket v?re kombinasjonen av kvalitet, praktiske l?sninger og pris. Den nye modellen tar vare p? disse kvalitetene, men tilbyr samtidig kundene mye mer, sa Hyundaisjef i Europa, Allan Rushforth, p? lanseringen i New York.
Tredje generasjon Santa Fe har f?tt Hyundais universelle designspr?k, det s?kalte ?Fluidic Sculpture?. Den er ogs? lengre og bredere enn sin forgjenger, men hjulavstanden er den samme. Til Europa kommer den med en bensinmotor og to dieselmotorer med alt fra 150 til 200 hestekrefter. Hyundai er spesielt stolte av den nye dieselmotoren p? 2,2 liter som n? har et utslipp p? kun 145 g/km.
Selv om nye Santa Fe ble lansert i USA i dag, blir de europeiske modellene spesialtilpasset europeiske forhold. Navnet Santa Fe beholdes ogs?, og Hyundai regner med at de vil ta st?rre andeler i SUV-markedet med denne bilen, og ?ke fra dagens fem prosent i Europa allerede i 2013.
Ny Viper
En bil som ogs? fikk stor oppmerksomhet p? pressedagene var den helt nye Dodge Viper, eller SRT Viper, som den skal bli kjent som i fremtiden. Fra den f?rste Viper kom i 1992 har den rukket ? bli et ikon blant verdens sportsbiler, men da finanskrisen stod p? som verst gikk ryktene om at det aldri ville komme en ny Viper.
Heldigvis tok skeptikerne feil, og den helt nye Viperen er n? presentert til stor jubel fra flere hundre fremm?tte journalister. Designet p? den nye bilen minner sv?rt mye om den f?rste Viperen som kom for 20 ?r siden, men dagens modell er 50 prosent stivere og 32 prosent lettere. 620 hestekrefter gj?r at den vil hamle opp mot de fleste av verdens superbiler.
Nye Dodge Viper skal bygges i USA, men den amerikanske bilfabrikken har f?tt tips og r?d fra sine kollegaer hos Fiat-eide Ferrari. En racingversjon, som skal delta i American Le Mans Series, ble ogs? presentert.
Ny Lincoln MKZ
En annen stor nyhet for det amerikanske markedet er helt nye Lincoln MKZ. Lincoln er eid av Ford, og for ? skille nye MKZ fra s?stermodellen Ford Fusion, har den et annerledes aerodynamisk uttrykk, og ogs? den famili?re ?splitgrillen? til Lincoln.
– Denne bilen viser i stor grad hvordan andre Lincoln-modeller kommer til ? se ut i ?rene fremover, sa designsjef Max Wollf under dagens presentasjon.
I USA er ikke diesel noe det satses p?, s? ogs? Lincoln MKZ blir utstyrt med flere bensinmotorer fra 2,0 liter med 240 hestekrefter til en 3,7 lters V6 med 300 hestekrefter. Hybrid er imidlertid i skuddet, og den mer milj?bevisste kj?per kan velge en MKZ med en 2,0 liters bensinmotor p? 188 hestekrefter, samt en liten elmotor.
Hyundai Motor Company i Korea er verdens femte st?rste bilprodusent med ca 78.000 ansatte. Hyundai er representert i 193 land med ca 6.000 forhandlere. I Norge har selskapet ca. 65 forhandlere og har solgt over 75.000 biler siden merket kom til landet i 1992.
Vedlagte filer
Word-dokument

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy