Biler

Sommerdekk utviklet for norske forhold er det sikreste valget: Friksjonsdekk farlige p? sommerf?re

Ved valg av nye sommerdekk skal du velge dekk med egenskaper som svarer til dine behov. Dekk som har gjort det godt i dekktester, og spesielt dekk som er utviklet for skiftende norske forhold, er et sikkert valg. Bruk av piggfrie vinterdekk ? friksjonsdekk ? om sommeren er en sikkerhetsrisiko du ikke b?r ta.
Det finnes et utall av ulike sommerdekk p? markedet, og det er ingen enkel oppgave ? velge nye dekk dersom du ikke vet hva du er ute etter. Selgere p? dekkverksteder er eksperter, og kan hjelpe deg med ? velge gode dekk. God informasjon om forskjeller i dekks egenskaper finner du ogs? i dekktestene i bil- og motorblader.
– Det er b?de sikrest og mest ?konomisk ? velge dekk som mestrer varierende underlag uten problemer. Tidlig om v?ren n?r sn?en smelter er det nye vann p? veiene, og da m? dekkene ha godt v?tgrep og god beskyttelse mot vannplaning. Temperaturen ligger da ikke s? sjelden rundt null-streken, mens det midt p? sommeren kan v?re stekende hett. Temperaturskiftningene stiller store krav til dekkene, og derfor er det sikrest ? velge dekk som er utviklet for disse varierende forholdene, anbefaler Jan-Erik Sofiedal, produktsjef i Nokian Dekk AS.
I Norge er asfalten grovere enn i Sentral-Europa, noe som til en viss grad har sammenheng med bruken av piggdekk. Grove og grusete veier sliter mer p? dekkene, og derfor m? sommerdekk ha god slitestyrke og gi lite dekkst?y p? grove veier.
Sommerdekk av h?y kvalitet er ogs? ?konomiske og milj?vennlige.
– I produksjonen av milj?vennlige dekk brukes bare materialer som ikke skader milj?et. Derfor har milj?vennlige dekk lav rullemotstand, noe som reduserer b?de bilens drivstofforbruk og CO2-utslippet, sier Jan-Erik Sofiedal.
Friksjonsdekk er ikke sommerdekk
Av ?konomiske grunner kan det v?re fristende ? bruke piggfrie vinterdekk ? friksjonsdekk ? ogs? om sommeren. Jan-Erik Sofiedal advarer om at kj?ring med friksjonsdekk om sommeren er en stor sikkerhetsrisiko som man ikke b?r ta.
– Gummiblandingen og m?nsteret p? vinterdekk passer ikke til kj?ring i den varme sommerperioden. Slitte friksjonsdekk har betydelig d?rligere kj?reegenskaper en sommerdekk, b?de p? t?rre og v?te veier, advarer Jan-Erik Sofiedal.
Det finnes ogs? bileiere som har trukket ut piggene av piggdekkene for ? kj?re med dem om sommeren. I de tomme pigghullene samler det seg raskt grus som kan skade dekkene.
?k levetiden p? dekkene dine
Levetiden for sommerdekk kan ?kes betydelig gjennom ? kontrollere lufttrykket regelmessig ? minst en gang i m?neden. Dessuten b?r man skifte dekkene bak/foran etter ca. 800 mils kj?ring.
– Riktig lufttrykk reduserer dekkslitasjen betydelig. Dekket ruller da riktig og varmeutviklingen ? som er dekkets verste fiende ? holder seg p? riktig niv?. Ogs? kj?restil, distanse, belastning og veikvalitet p?virker dekkslitasjen, sier Jan-Erik Sofiedal.
Det er p? tide ? kj?pe nye sommerdekk n?r m?nsterdybden p? de gamle er ca. 4 millimeter.
– Lovens minstekrav p? 1,6 millimeter m?nsterdybde er en sikkerhetsrisiko. Mange av v?re tester viser at sommerdekk skal ha minst 4 millimeter m?nsterdybde. Om det blir mindre enn dette, har dekket betydelig d?rligere v?t- og vannplaningsegenskaper, sier Jan-Erik Sofiedal.
Bilder: www.nokiantyres.com/HakkaGreen

Mer informasjon: Jan-Erik Sofiedal, produktsjef, tlf: 6484 7700 ?
jan-erik.sofiedal(at)nokiantyres.com
www.nokiantyres.no
Som enda däcktillverkaren i världen koncentrerar sig Nokian Tyres p? produkter och tjänster för säker bilkörning i nordiska förh?llanden. Innovativa däck för person- och lastbilar samt tunga arbetsfordon marknadsförs huvudsakligen i omr?den där det finns snö och skogar samt krävande körförh?llanden p? grund av olika ?rstider. Nokian Tyres utvecklar produkter där m?let är den h?llbara säkerheten och miljövänlighet under däckets hela livscykel. Nokian Tyres äger däckkedjan Vianor med över 770 anläggningar i 20 länder. Nokian Tyres omsättning uppgick till cirka 1 058 miljoner euro ?r 2010 och antalet anställda är cirka 3 500. Nokian Tyres aktie noteras p? NASDAQ OMX i Helsingfors. Mer information finns p? www.nokiantyres.com

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy