Biler

Nokian Hakkapeliitta 75 ?r: Hakkapeliittas fartsfylte fremgangshistorie fortsetter

20-01-2011 08:15 CET Nokian Tyres Allerede i 1934 utviklet Nokian Tyres verdens f?rste vinterdekk for t?ft nordisk vinterf?re. To ?r senere ble vinterdekket Hakkapeliitta lansert. Dette er i dag et av verdens mest kjente vinterdekk. Nokian Hakkapeliitta har beholdt sin grunnleggende karakteristikk gjennom alle decennier: Alle Hakkapeliitta dekk er utviklet spesielt for krevende nordiske vinterforhold.

Allerede i 1934 utviklet Nokian Tyres verdens f?rste vinterdekk for t?ft nordisk vinterf?re. To ?r senere ble vinterdekket Hakkapeliitta lansert. Dette er i dag et av verdens mest kjente vinterdekk. Nokian Hakkapeliitta har beholdt sin grunnleggende karakteristikk gjennom alle decennier: Alle Hakkapeliitta dekk er utviklet spesielt for krevende nordiske vinterforhold.
Nokian Hakkapeliitta har en lang og ?rerik historie bak seg. Produksjonen av Hakkapeliitta dekk startet i 1936, og dekkene fikk sitt internasjonale gjennombrudd i Monte Carlo rally p? 1950- og 1960-tallet. Bilene med Kometa-Hakkapeliitta piggdekk var overlegne p? sn?- og isdekte alpeveier. De finske rallyf?rerne vant l?p etter l?p, og gikk snart under navnet “Flying Finns” – flygende finner. Hakkapeliitta dekk viste klart hva de var gode for, og snart begynte ogs? rallyf?rere fra andre land ? bruke disse dekkene.
Siden 1950-tallet har antallet biler ?kt kraftig, og bilene har blitt stadig mer teknisk avanserte. P? samme m?te har ogs? de sikre Hakkapeliitta dekkene fulgt utviklingen, og kompletterer dermed den avanserte teknologien som ligger i dagens biler – som for eksempel stabilitetssystem og blokkeringsfrie bremser (ABS). Dessuten p?virkes ogs? dekkene av veiutviklingen. Dagens asfalterte veier stiller helt andre krav til dekk enn grusveiene p? 1950-tallet.

Verdensrekord p? is
Dagens moderne Hakkapeliitta dekk mestrer minst like t?ffe krav som de f?rste dekkene i Monte Carlo rally. I mars 2007 ble det arrangert et verdensrekordfors?k p? is i Bottenviken utenfor Ule?borg i Finland.
Juha Kankkunen – fire ganger verdensmester i rally – oppn?dde da en hastighet p? 321 km/t p? isbanen som var br?ytet p? sj?isen. Bilen var en Bentley Continental GT utstyrt med vanlige serieproduserte Nokian Hakkapeliitta Sport Utility 5 piggdekk. Rekorden kom med i Guinness rekordbok.
De seneste medlemmene av familien Hakkapeliitta, er piggdekket Nokian Hakkapeliitta 7, Nokian Hakkapeliitta 7 SUV og det piggfrie alternativet Nokian Hakkapeliitta R. Alle disse dekkene har vunnet flere vinterdekktester i motormagasiner b?de i Norge og flere andre land. Dekkene har flere innovasjoner som styrker grepet under krevende forhold, foruten ? senke rullemotstanden med redusert drivstofforbruk og lavere CO2-utslipp som resultat.
Hakkapeliitta dekk er spesielt utviklet for nordiske forhold, og har gjennom sin lange historie hele tiden v?rt et foregangsmerke med stadig nye innovasjoner. Alle Hakkapeliitta dekk gir meget godt grep og sikre og komfortable kj?reegenskaper p? isete, sn?dekte og v?te vinterveier. Det piggfrie vinterdekket Nokian Hakkapeliitta R har meget lav rullemotstand, noe som reduserer drivstofforbruket med opptil en halv liter pr. 10 mil.

A to już wiesz?  EU-topper skal kj?re Hyundai

Leder utviklingen ?r etter ?r
Nokian Hakkapeliitta er i tet n?r det gjelder sikre vinteregenskaper. Alle Hakkapeliitta dekk er utviklet for verdens mest krevende vinterforhold. Siden 1936 har Nokian Tyres lansert 33 Hakkapeliitta produkter, b?de piggdekk og piggfrie dekk for personbiler og tunge kj?ret?y. Verdens nordligste dekkprodusent, Nokian Tyres, har et eget testsenter i Ivalo, 30 mil nord for Polarsirkelen, der Hakkapeliitta vinterdekk utvikles og testes. Selskapet er den eneste dekkprodusent i verden som konsentrerer sin virksomhet om produkter og kundebehov i Norden.
Hakkapeliitta dekk har i 75 ?r ledet utviklingen av vinterdekk. I l?pet av 2011 vil Nokian Tyres feire Hakkapeliitta dekk p? forskjellige m?ter. Du kan lese mer om den fantastiske historien bak Hakkapeliitta dekk p? v?re websider: http://www.nokiantyres.no/nokian-vinterdekk-historikk

Navnet Hakkapeliitta er en liten bit av svensk historie. Under 30-?rs krigen p? 1600-tallet, da Finland tilh?rte Sverige, tjenestegjorde finske ryttere i den svenske h?ren og satte skrekk i fienden. N?r de dristige finske rytterne red mot fienden, skrek de av full hals p? finsk: “Hakkaa päälle” (sl? til). Etter en tid ble de derfor d?pt Hakkapeliter (Hakkapeliitta p? finsk).
Bilder: www.nokiantyres.com/HKPL75

Mer informasjon:

Nokian Tyres plc
Produktutviklingsdirekt?r Teppo Huovila, tlf. +358 10 401 7701,
teppo.huovila(at)nokiantyres.com

Nokian Tyres er eneste dekkprodusent i verden som konsentrerer seg om produkter og tjenester for sikker bilkj?ring under nordiske forhold. Innovative dekk for person- og lastebiler, samt traktorer og tunge arbeidsmaskiner markedsf?res hovedsakelig i omr?der med sn? og skoger, og med krevende kj?reforhold p? grunn av ulike ?rstider. Nokian Tyres utvikler produkter der m?let er holdbar sikkerhet gjennom hele dekkets levetid. Nokian Tyres eier dekkjeden Vianor, som omfatter over 770 avdelinger i 20 land. Nokian Tyres omsetning i 2010 ble 1.058 millioner euro, og antall ansatte er ca. 3.500.
www.nokiantyres.com

A to już wiesz?  Ford tilbyr Ford Assistanse p? livstid!

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy